Pivo, dve deci vína alebo poldeci destilátu. Viete, čo obsahuje viac alkoholu?

17. 06 2020 09:10 | TVnoviny.sk
Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mýty o alkohole nesprávne ovplyvňujú úsudky ľudí.

Väčšina ľudí rozdeľuje alkohol na tvrdý a mäkký alkohol. Podľa toho si určujú, koľko toho môžu vypiť bez škodlivých, nežiadúcich účinkov. Najnovšia štúdia, ktorú uskutočnilo Občianske združenie Fórum Pi s rozumom Slovensko, preukázala, že až 90 percent opýtaných mylne odhadlo množstvo alkoholu v nápojoch.

Dokázala to aj naša otázka v úvode, na ktorú väčšina ľudí odpovie nesprávne. Najvyšší obsah alkoholu je v 12-stupňovom pive, až 25 g. Pri víne je to 20 g, u liehoviny či destilátu 16 g. Skúste si to predstaviť aj v praxi - iba málokto dokáže vypiť päť pív či liter vína naraz, ale päť pohárikov destilátu by už skôr zvládol. Nemali by sme rozdeľovať alkohol na tvrdý a mäkší, je len jeden.

Ilustračná snímka.
Foto: Fórum Pi s rozumom Slovensko
 

„Časté ľudové delenie na tvrdý a mäkký alkohol je nezmyselné: účinky, vrátane tých škodlivých pri nezodpovednom užívaní, sú rovnaké. Samozrejme, je pravda, že alkohol má rôznu koncentráciu v jednotlivých nápojoch," upozorňuje predseda predstavenstva FPSR Erik Čížek.

Alkohol požas tehotenstva a za volantom

Lekári nepoznajú žiadnu zdravú hranicu možného vypitého alkoholu v tehotenstve. Ten by mal byť počas tehotenstva naozaj úplne zakázaný. Jeho vnímanie na tvrdý a mäkký iba mylne ovplyvňuje dedukovanie budúcich mamičiek.

„V Európe takmer štvrtina žien konzumuje alkohol počas tehotenstva, napriek všeobecne známym možným škodlivým účinkom na plod. Riziko následného narodenia dieťaťa s fetálnym alkoholovým syndrómom FAS sa pritom pohybuje pri hodnote 1,5 percenta," varuje Čížek

Ilustračná snímka.
Foto: InnerVisionPRO/shutterstock.com
 

Rovnaký nesprávny úsudok majú aj vodiči. Odborníci predpokladajú, že približne 1,5 až 2 percentá kilometrov najazdených v Európe absolvujú vodiči pod vplyvom alkoholu. Po vypití jedného piva ma zdravý dospelý muž v sebe približne 0,4 promile alkoholu. Za jednu hodinu dokáže organizmus priemerného muža odbúrať 0,15 promile alkoholu.

Občianske fórum upozorňuje aj na ich výskum z minulého roka. Odchádzajúci návštevníci z letného festivalu Pohoda si mohli dať zmerať zostatkový alkohol v tele pred odjazdom z areálu. Až 60 percent ľudí sa mylne domnievalo, že už sa v ich organizme nenachádza žiadny zostatkový alkohol.

Mýtus o alkohole a výchova

Tieto mýty sa nepremietajú iba do dospelého vnímania alkoholu, ale aj do konania rodičov. Väčšinou rodičia dovolia deťom práve pivo ochutnať a piť.

„Podľa štatistík približne štvrtina rodičov sama ponúka svojim deťom vo veku medzi 12. a 14. rokom symbolický prípitok či ochutnanie alkoholu. Majú tendenciu považovať to za vhodné poučenie potomka pod dohľadom. Najčastejšie pritom ide o pivo, konkrétne v 68 % prípadov takéhoto zdanlivo nevinného konania," hovorí Čížek.

Komentáre ( 0)