Návod, ako rozpoznať veľkonočného zajaca z čokolády od lacnej náhrady

18. 04 2019 07:15 | TVnoviny.sk
Čokoládový veľkonočný zajac a vajíčka - ilustračná snímka.
Čokoládový veľkonočný zajac a vajíčka - ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com

Veľké množstvo sladkostí nemá s pravou čokoládou vôbec nič spoločné.

S blížiacou sa Veľkou nocou sa na pultoch obchodov objavuje nespočetné množstvo sladkostí a medzi nimi veľa zajačikov z falošnej čokolády. Rozoznať ich od tých pravých ale nie je vôbec ľahké. Tn cz, ktoré sa odvoláva na rady portálu dTest, vysvetľuje, ako čokoládu od náhrady včas rozpoznáme.

Obchody sú doslova zavalené najrôznejšími sladkosťami. Najmä čokoládových zajačikov sú plné regály. Veľké množstvo z nich ale nemá s pravou čokoládou vôbec nič spoločné.

Pravé čokoládové zvieratká väčšinou upozorňujú na čokoládu vo svojom názve. Obsahujú ale aj cukor, kakaovú hmotu, mliečne zložky a kakaovú sušinu, ako upozorňuje dTest.

Ak sa v názve namiesto čokoládového zajaca objaví kakaová pochúťka, veľmi pravdepodobne o pravú čokoládu nejde. V tej chvíli vám nezostáva nič iné, len vylúštiť zloženie zo zadnej strany výrobku. To je napísané na etikete často veľmi malým písmom.

Ako spoznať čokoládový výrobok?

1. Minimálne percento zloženia u čokoládových výrobkov musí byť:

- u bielej: 20 percent kakaového masla, 14 percent mliečnej sušiny
- u mliečnej: 25 percent kakaovej sušiny, 3,5 percenta mliečneho tuku

2. Cena býva vyššia

3. Slovo čokoláda je obsiahnuté v názve

4. Kakao je v zložení na prvých miestach

Tiež platí jednoduché pravidlo. V prípade, že sa na prvých miestach zloženia objavia cukor, rastlinné tuky, sušená mliečna srvátka alebo sušené odtučnené mlieko a na poslednom mieste je kakao, opäť nepôjde o čokoládového zajačika. Často v nej úplne chýbajú kakaové maslo, alebo je opäť na jednom z posledných miest až za tukom z iných rastlín. Cena falošných sladkostí môže byť mnohokrát nižšia.

Aké má zloženie pravých čokoládový výrobok?

"Biela čokoláda neobsahuje kakaovú sušinu. Je vyrobená najmä z kakaového masla (minimálne 20%), mlieka alebo mliečnych výrobkov (najmenej 14 % mliečnej sušiny) a cukru. Mliečna čokoláda obsahuje najmenej 25 % kakaovej sušiny a 3,5 % mliečneho tuku. Ako "extra" je potom označená mliečna čokoláda s minimálne 30% podielom kakaovej sušiny, 18 % mliečnej sušiny a 4,5 % mliečneho tuku," uvádza dTest.cz.

Horká čokoláda má percentuálne zložky vyššie. Musí obsahovať najmenej 35 % kakaovej sušiny. Výrobky vyššej akosti 43 %. Existujú ale aj výrobky s obsahom sušiny v rozmedzí 60-75 %. Čokolády s vyšším podielom už prestávajú chutiť ako čokolády a sú pre naše chuťové poháriky príliš horké.

Komentáre ( 0)