12. 10 2017 18:00 | TVnoviny.sk/Reflex

Nahradí jedlo bezfarebná tekutina bez chuti? Tento muž ju vymyslel

Zisťovali sme, čo si o tom myslí lekár i psychológ.

Reportérka magazínu Reflex Miroslava Ondrejčíková a Jakub Krejčík.
Reportérka magazínu Reflex Miroslava Ondrejčíková a Jakub Krejčík. Foto: Reflex

Možno sa pamätáte na kultový komediálny seriál Návštevníci. Namiesto plnohodnotného jedla im stačila tableta, trocha pasty a želatínové amarouny boli na svete. To, že ľudia nechcú strácať čas prípravou stravy a zdĺhavým jedením, sa prejavuje už dnes. Myšlienka, že v budúcnosti jedlo nahradí jediná tabletka alebo bezfarebný nápoj, už nemá ďaleko od skutočnosti. Ale, čo na to odborníci?

V ponuke obchodov nájdete aj dnes rôzne prášky na výrobu niečoho, čo vás má zakaždým zasýtiť. Jakub Krejčík sa rozhodol skoncovať s klasickým stravovaním a vymyslel netradičnú náhradu. Bola za tým rakovina v rodine, ochorel mu dedko a babička.

Mladý Čech začal premýšľať nad tým, akým vplyv má jedlo na kvalitu nášho života, a čo všetko človek za celý život zje. Začal sa zaujímať o klinické štúdie, čo by mal priemerný Európan zjesť, aby mal dostatok všetkých živín. Tvrdí, že keď nakúpime v supermarkete potraviny a zjeme ich, tak do tela dostaneme aj škodliviny. „Nemáte istotu, čo je v surovine,“ myslí si Krejčík.

Odpadá mechanické spracovanie stravy v tráviacom trakte. Mohlo by sa to hodnotiť ako pozitívum, ale je to skôr negatívum.

Spojil výťažky z rastlinných potravín - vitamíny, bielkoviny a vlákninu a zamiešať ich do tekutiny, ktorá je pre telo prirodzená. Jedna porcia obsahuje asi 400 kalórií a tri poháre denne nahradia celodennú stravu.

„Myslím si, že je to veľmi neprirodzené. Človek, ktorý sa takto bude stravovať, vystavuje svoj organizmus niekoľkým potenciálne, ak nie rizikovým, tak prinajmenšom, zvláštnym situáciám. Nebude mať pôžitok zo stravy,“ tvrdí lekár a odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.

Na tekutú stravu presvedčil Jakub aj svoju manželku, ktorá to brala aj v tehotenstve. Zuzana nám prezradila, že najskôr všetko chutnal manžel, pre ňu na začiatku bola táto strava nepožívateľná a bola skeptická. „Varovali ma, že mi bude chýbať pocit zahryznutia, ale naopak. Bolo to prirodzené a pre telo príjemné. Hodnotím to pozitívne,“ vyznala sa.

Bukovský oponuje, že pre človeka je žutie dôležitý obrat. Odôvodňuje to tým, že pri ňom nastáva pôžitok a uvedomenie si jedla, chutí, vôní. „Odpadá mechanické spracovanie stravy v tráviacom trakte. Mohlo by sa to hodnotiť ako pozitívum, ale je to skôr negatívum. Všetky živiny a látky, vrátane dráždivých, prichádzajú do tráviaceho traktu naraz vyplavené, uvoľnené a koncentrované. Toto sa nikdy nestane, ak jete prirodzenú stravu, ktorú musíte požuť,“ vysvetlil.

Jakub tvrdí, že jeho výrobok je hlavne pre aktívnych ľudí - grafici, programátori, ľudia sediaci v kancelárii alebo pre fyzicky aktívnych ľudí, či už vo fitku alebo v práci - a nechcú sa zaoberať prípravou jedla alebo ísť do reštaurácie.

Podľa odborníkov, jednorazovo nám to rozhodne nemôže uškodiť ako SOS riešenie, prípadne na zažehnanie hladu v rozvojových krajinách.

A čo si o tom myslí psychológ? Odpoveď nájdete v reportáži z magazínu Reflex.

 


Komentáre ( 0)

 
Už ste čítali?
Máte otázku súvisiacu s vysielaním televízie Dajto? Napíšte nám ju.

Ďakujeme za Vašu reakciu.